How to choose a crash pad?

Boulderointi on kiipeilyä matalahkoilla kivillä tai seinillä. Boulderkiipeilyssä ei käytetä köyttä vaan putoamista varten maahan asetetaan paksu boulderpatja eli crash pad eli pädi. Se on kaikkein tärkein ja oikeastaan ainoa turvallisuusvaruste boulderkiipeilyssä.

Bouldetpatjoja on saatavilla eri kokoisina, värisinä ja paksuisina. Niitä löytyy useilta eri valmistajilta ja patjojen ominaisuudet vaihtelevat hieman toisistaan. Tärkeimmät asiat mitä boulderpatjaa valittaessa tulisi huomioida ovat:
  1. Pädin koko ja paksuus
  2. Pädin taittomekanismi
  3. Muut ominaisuudet


BOULDERPATJAN KOKO, PAKSUUS JA PAINO
Patjoja on saatavilla niin pieniä kuin suuriakin. Pienin valikoimastamme löytyvä malli on MOON Pluto Crash Pad, jota on saatavilla monessa eri värissä. Se on kooltaan avattuna 100 x 100 x 8 cm. Pienikokoisen pädin hyvänä puolena on, että sitä on helppo kuljettaa mukana. Se mahtuu helposti auton takakonttiin, eikä vie liikaa tilaa julkisissa kulkuneuvoissakaan. Jos asustat yksiössä Helsingin keskustassa ja varastointilasta on puutetta, voi pienikokoinen pädi olla oikea valinta sinulle.

Keskikokoinen pädi on hyvä kompromissi, jos haluat pädin suojaavan hieman suuremmalta alalta, mutta maxi-kokoinen pädi on syystä tai toisesta liian suuri. Keskikokoinen pädi on esimerkiksi Black Diamond Drop Zone, joka on kooltaan 104 x 122 x 9 cm. Se on siis hieman leveämpi ja pidempi sekä myös paksumpi kuin pienet pädit.

Mitä paksumpi pädi on sitä enemmän se suojaa putoamistilanteessa. High ball -kiipeilyssä, jossa riski pudota korkealta on olemassa, kannattaa käyttää mahdollisimman suurta ja paksua pädiä. Tällöin maxi -kokoinen pädi kuten Black Diamond Mondo (112 x 165 x 12.5 cm) on erinomainen valinta. Suurikokoinen pädi suojaa kaikkein suurimmalta pinta-alalta ja vaimentaa putoamiset tehokkaimmin. Toinen erinomainen valinta, kun haluat erityisen paksun pädin on SNAP Grand Wham, joka on kooltaan 150 x 120 x 14 cm. Grand Wham pädissä on patentoitu Air-teknologia, jossa pädin kovuus mukautuu pudotuksen korkeuden mukaan erityisten ilmataskujen ansiosta.
Isokokoisen pädin huono puoli on, että se vaatii enemmän tilaa niin kuljetuksen kuin säilytyksenkin aikana. Suurimmat pädit eivät esimerkiksi välttämättä mahdu auton takakonttiin, joten tämä on syytä ottaa huomioon ostohetkellä. Lisäksi isokokoiset pädit ovat huomattavasti painavampia kuin pienemmät.


PÄDIN TAITTOMEKANISMI

Pädejä on saatavilla kahdella eri taittomekanismilla; joko saranamallisia tai tacomallisia. Molemmissa on omat hyvät puolensa.

Tacomallinen pädi: Tacomallinen pädi taittuu keskeltä kahtia, mutta siinä ei ole erillistä saumaa vaan pädin väliin jää tyhjää tilaa. Tätä voi hyödyntää sujauttamalla pädin sisään repun ja kiipeilykengät kuljetuksen ajaksi, jolloin niitä ei tarvitse kantaa käsissä. Tacomallia pädejä on kahdenlaisia; toisissa pädin päällyspuoli, eli puoli joka jää näkyviin, kun patja on avoinna taittuu sisään. Tällaisia on esimerkiksi Black Diamond Drop Zone. Sen sijaan kaikissa MOON:in pädeissä on käänteinen taittomekanismi eli päällyspuoli taittuu pädin sisään. Tacomallisen pädin huono puoli on, ettei sitä voi säilyttää taitettuna. Tästä ainoa poikkeus on Petzl CIRRO; suurikokoinen crash pad, jossa on Pezlin patentoima sulkumekanismi, mikä mahdollistaa pädin säilyttämisen taitettuna.

Saranamallinen pädi: Se taittuu keskeltä kahtia, eikä pädin väliin jää tyhjää tilaa. Siinä on aina sauma keskellä, joka on joidenkin kiipeilijöiden syy jättää kyseinen malli ostamatta. Toisaalta saranamallinen pädi voidaan aina säilyttää taitettuna, joten se vie säilytyksessä huomattavasti vähemmän tilaa kuin tacomallinen pädi.


MUUT OMINAISUUDET

Muita seikkoja mitkä voivat vaikuttaa ostopäätökseen ovat esimerkiksi pädin kantomekanismi ja kummalle puolelle pädiä se jää, kun pädi on avoinna maassa. Lisäksi toisissa pädeissä tulee mukana pieni matto, johon voi pyyhkiä tossun pohjat ennen reitille lähtöä. Pädeissä on myös sulkumekanismeja, toiset valmistajat käyttävät metallisia solkia, toisen tarranauhaa ja toiset vetoketjua.

 

Lue lisää kiipeilyvarusteiden valinnasta