Kuinka valita kiipeilyköysi?

Haaveiletko köysikiipeilyn pariin siirtymisestä. Tätä varten tarvitset kiipeilyköyden. Kiipeilyköyttä valitessa sinun tulee kiinnittää huomiota muutamaan tärkeään seikkaan:


KÖYSITYYPIT:

Köysityyppejä on kahdenlaisia: dynaamisia ja staattisia. Kiipeilykäyttöön tarkoitetut köydet ovat dynaamisia ja ne on suunniteltu joustamaan vaimentaakseen putoamisesta aiheutuvaa nykäystä. Tämä tekee putoamisesta kiipeilijälle turvallisempaa ja miellyttävämpää. Dynaamiset köydet venyvät ensimmäisellä pudotuksella jopa yli 30 prosenttia, minkä jälkeen ne eivät koskaan palaa täysin alkuperäiseen mittaansa.

Staattisia köysiä käytetään puolestaan apuköysinä yläankkurien rakentamisessa, laskeutumisköytenä tai haulausköytenä big wall –kiipeilyreiteillä. Staattinen köysi ei veny lainkaan ja sitä ei saa koskaan käyttää kiipeilyköytenä edes yläköysikiipeilyssä.

Jos etsit dynaamista köyttä kiipeilyyn sinulla on kolme vaihtoehtoa: single-, puoli- ja tuplaköysi. 

Singleköysi
Singleköysi on yleisin kiipeilyssä käytettävä köysi ja se sopii mainiosti sportti- ja trad-kiipeilyyn sekä yläköysittelyyn. Singleköysiä on saatavilla eri pituisina ja paksuisina. Oikean pituuden ja paksuuden valitset käyttötarkoituksen mukaan. Singleköyden tunnistaa köyden päässä ympyrän sisällä olevasta numerosta 1.

Puoliköysi
Puoliköydet sopivat trad-kiipeilyyn, multi-pitch -kiipeilyyn, vuoristokiipeilyyn ja jääkiipeilyyn. Puoliköysiä on aina käytössä kaksi ja köydet klipataan vuorotellen eri varmistuksiin. Oikein klipattuna puoliköydet vähentävät rope dragia ja tekevät kiipeilystä miellyttävämpää.

Edut

Haitat

Puoliköyden tunnistaa narun päässä ympyrän sisällä olevasta ½ -merkistä.

Tuplaköysi eli twini
Tuplaköydet soveltuvat trad-kiipeilyyn ja multi-pitch kiipeilyyn suorille reiteille sekä jääkiipeilyyn. 

Kuten puoliköysiä myös tuplaköysiä on aina käytössä kaksi. Erona on, että tuplaköydet klipataan aina samaan jatkoon. Tuplaköydet ovat kaikkein ohuimpia kiipeilyköysiä. Tuplaköyden tunnistat ympyrän sisällä kyljellään olevasta kahdeksikosta.

Edut

Haitat

 

KÖYDEN PAKSUUS, PITUUS JA PAINO

Paksuus
Monelle kiipeilijälle varusteiden keveys on tärkeää ja tämä pätee myös kiipeilyköysiin. Yleisesti ottaen ohuempi köysi on aina kevyempi kuin paksu köysi. Ohuemmat köydet eivät kuitenkaan ole yhtä kestäviä kuin paksummat köydet ja vaativat enemmän taitoa oikeaoppiseen käyttämiseen. Paksummat köydet kestävät paremmin kulutusta, mutta ovat usein painavampia. Köyden paksuuden valintaan vaikuttaakin paljon köyden käyttötarkoitus: jos kiipeät paljon sporttia lähikalliolla haluat todennäköisesti paksumman köyden. Mikäli taas tarkoituksena on pitkän lähestymisen vaativat multi-pitch -reitit haluat ohuemman köyden.

Köyden pituus
Kiipeilyköysiä on saatavilla aina 30 – 100 m pitkinä. Yleisin kiipeilyköyden pituus on 60 m. 

Ulkokiipeilyköyden valintaan vaikuttaa kiivettävän reitin pituus. Esimerkiksi jos kiivettävän reitin pituus on 30 m tarvitset vähintään 60 m pitkän köyden. Varmistathan aina ennen kiipeämistä ulkokalliolla, että käytössäsi on riittävän pitkä köysi.

Sisäkiipeilyköydeksi riittää usein lyhyempikin köysi, sillä sisäkiipeilyreitit ovat yleensä lyhyitä. Poikkeuksena tästä Salmisaaren muotoseinä, johon tarvitaan 60 m pitkä köysi.

Köyden paino
Käyden paino ilmoitetaan aina gramma per metri, jolloin kiipeilyköysien painoja on helppo vertailla keskenään.


OMINAISUUDET

Dry-käsittely: Kun köysi kastuu se muuttuu painavammaksi ja sen ominaisuudet heikkenevät. Riittävän kylmässä ilmassa kastunut köysi jäätyy ja siitä tulee erittäin vaikea käsitellä. Dry-käsitellyt köydet toimivat paremmin märissä olosuhteissa, sillä ne hylkivät vettä. Siksi dry-käsiteltyjä köysiä käytetään erityisesti jääkiipeilyssä. Ne ovat yleensä kalliimpia kuin pinnoittamattomat köydet, mutta lisäävät huomattavasti köyden käyttöikää. Dry-käsitellyissä köysissä on käsitelty joko mantteli, ydin tai molemmat.

Puolivälin merkki: Suurimmassa osassa köysistä on puolivälin merkki. Merkki lisää turvallisuutta, sillä köyden keskikohta on helpompi havaita.
Kaksiväriset köydet: Jotkut kiipeilyköydet ovat kaksivärisiä, mikä tarkoittaa, että kuvio/väri vaihtuu puolivälin kohdalla. Tämä on keskikohdan merkkiä selkeämpi tapa havaita käyden keskikohta.


TURVALLISUUSLUOKITUKSET

UIAA
Union Internationale des Associations d'Alpinisme (UIAA) on kansainvälinen vuorikiipeily- ja kiipeilyliitto, joka luo turvallisuusstandardit, mitkä kaikkien kiipeilyköysien on täytettävä. 

Dynaamisten kiipeilyköysien pakkauksissa luetellaan UIAA: n turvallisuusstandardien testitulokset: UIAA putoamisten lkm, staattinen venymä, dynaaminen venymä ja nykäysvoima.

UIAA-putoamisten lukumäärä
UIAA testaa kaikki kiipeilyköydet ja selvittää kuinka monta tippumista köysi kestää. Testiolosuhteissa suoritetut testit aiheuttavan paljon suuremman iskuvoiman mitä normaalikiipeilytilanteessa tapahtuva putoaminen, joten lukema on suuntaa-antava ja auttaa köysien vertailussa. Mitä suurempi UIAA-luku köydellä on, sitä kestävämpi ja pitkäikäisempi se on.

Single köydet testataan pudottamalla köyteen 80 kg:n paino, puoliköydet testataan 55 kg:n painolla ja tuplaköydet testataan pudottamalla 80 kg:n paino molempiin köysiin. Kaikkien single- ja puoliköysien tulee kestää ainakin 5 UIAA pudotusta ja tuplaköysien 12 UIAA pudotusta.

Kaikki valikoimassamme olevat kiipeilyköydet täyttävät vaadittavan UIAA-putoamisten lukumäärän ja ovat oikein käytettynä turvallisia kiipeilyyn.

Nykäysvoima
Nykäysvoima kuvaa sitä voimaa, joka kohdistuu kiipeilijään, kun köyteen tippuu UIAA-normipudotustestin voimalla eli fall factor 1,71:llä. Kova nykäysvoima voi aiheuttaa loukkaantumisia tai rikkoa jopa valjaita, joten joustosta on hyötyä.
Nykäysvoima esitetään köysissä kilonewtoneina (kN). Mitä alhaisempi luku on, sitä pienempi on nykäisy köyteen tippuessa. On kuitenkin hyvä muistaa, että tällöin köysi myös venyy enemmän, mikä ei välttämättä ole toivottavaa esimerkiksi yläköysikiipeilyssä.

Staattinen venymä
Staattinen venymä kertoo kuinka paljon dynaaminen köysi joustaa kun siinä roikkuu 80 kg:n paino. Staattinen venymä vaikuttaa kiipeilyköyden valintaan yläköysikiipeilyssä, haulaamisessa tai kun jumaroidaan fiksattuja köysiä pitkin. Suurempi staattinen venymä on tällöin yleensä epätoivottavaa.

Dynaaminen venymä
Dynaaminen venymä kertoo, kuinka paljon köysi venyy ensimmäisellä UIAA-normipudotustestin voimalla. Pitkä venymä luonnollisesti vähentää iskuvoimaa, mutta liiallinen venymä saattaa olla vaarallinen, jos köysi joustaa aina maahan asti. UIAA:n määrittelemä raja dynaamiselle venymälle on 40 prosenttia.

Lue lisää kiipeilyvarusteiden valinnasta